Aleix Sarri ens ofereix una pista dual.

Hi ha dos llibres que tot independentista hauria de llegir de manera urgent. El primer és un llibre editat per l’Abadia de Montserrat, dels anys  70,  titulat L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya, de Josep Benet. El vaig llegir entre octubre i novembre del 2017 i t’ho fa entendre tot. Hi descobreixes que la repressió contra Catalunya, la catalanofòbia, ve de lluny. Explica totes les agressions contra la llengua catalana i el nostre país des de l’any 1700 fins l’arribada del franquisme. I és fonamental que es conegui perquè sinó, molt sovint, ens creen el fals relat que la catalanofòbia i la persecució contra els catalans va començar amb Franco. I això és mentida. Amb Primo de Rivera, els governs del XIX, els Borbons… la catalanofòbia ja existia. Fins i tot amb els Àustries. Per tant, hem d’aprendre la nostra pròpia història i saber qui som, d’on venim i a quin estat ens enfrontem.

El segon llibre que us heu de llegir de forma imprescindible és d’Ngũgĩ wa Thiong’o, Descolonitzar la ment, de l’editorial Raig Verd. És un autor kenyà, de la nació kukuyu, que va anar a la presó perquè en la Kenya post-colonial, és a dir, quan ja era independent, va escriure una obra de teatre en kukuyu. El van posar en presó preventiva durant deu mesos. És un llibre molt interessant que et fa reflexionar com la defensa de la teva llengua és la defensa de tu mateix i de tota la teva col·lectivitat. Però, a més a més, et fa pensar que la primera passa per aconseguir la llibertat col·lectiva, és la llibertat personal. I la primera passa per arribar-hi és alliberar-se d’un mateix, de tots aquells prejudicis que el sistema i el règim del qual ens volem alliberar ens ha intentat imposar. I aquest pensament que et permet reflexionar sobre moltes coses que serien inqüestionables, és fonamental per al futur dels catalans, de la nostra llengua i de l’independentisme com a moviment.

Per mi tot independentista hauria de llegir-los. El de Josep Benet és brutal, una obra mestra que ens explica d’on venim, el que han patit moltes generacions anteriors i el perquè és tan important que nosaltres aconseguim la independència. El segon llibre és un manual de comportament que ens permet saber cap a on hem d’anar i com hem d’entendre’ns a nosaltres mateixos.

 

FITXES

 

‘Descolonitzar la ment’ 

Autors: Ngũgĩ wa Thiong’o

Editorial:  Raig Verd

Web: Enllaç al llibre

ISBN: 978-84-16689-44-6

Pàgines: 240  | Preu: 18€

Gènere: Assaig

 

 

 

‘L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya’ 

Autors: Josep Benet

Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat

Actualment està exhaurit.

ISBN: 978-84-98831-26-9

Pàgines: 534

Gènere: Assaig

 

 

~