L’exconseller de Cultura i actual regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Ferran Mascarell, ens ofereix una Pista per la República dual. Una pel·lícula i un llibre.

 

FERRAN MASCARELL:

“Sobretot em ve una pel·lícula al cap on s’hi expressa la mobilització de la gent. Es tracta de Novecento de Bernardo Bertolucci, una pel·lícula clàssica sobre l’emancipació d’un poble.”

“Un llibre? N’hi ha varis. Recomano un llibre de Manuel Azaña, Dos visiones de España: Cataluña y España ¿un debate sinfin?, és un debat meravellós de com Espanya interpreta Catalunya.”

També hi ha un llibre molt interessant d’un cubà que es deia Moreno Fraginals. El títol és ´El Ingenio, complejo socioeconómico cubano’. La Habana, Comisión Nacional Cubana de la Unesco, 1964. És la història de la gent que ha construït Cuba sense estar en els llibres d’història. Segurament, a Catalunya, quan es faci la crònica de tot això, sortiran pocs noms. En canvi, pensarem que si tot això aguanta és perquè la gent té la convicció que a Madrid no hi ha solució. Més enllà dels errors propis, que en són molts, la gent entén que la resistència és imprescindible. És la història de la gent que no sortirà en els llibres.”

 

FITXA DE LA PEL·LÍCULA:

‘Novecento’

Director: Bernardo Bertolucci

Any: 1976

Protagonistes: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Burt Lancaster.

Duració: 320 minuts

Temàtica: Drama romàntic | Històric

Enllaç a la pel·lícula (disponible a Amazon Prime): https://tinyurl.com/wj37zuh

 

 

FITXA DEL LLIBRE:

Dos visiones de España: Cataluña y España ¿un debate sinfin?

Autors: Manuel Azaña – José Ortega y Gasset

Editorial: Galaxia Gutenberg. Barcelona, 2010

Enllaç per comprar el llibre (a Amazon)

ISBN: 978-8481098785

Pàgines: 141 | Preu: A partir de 14,90€ de segona mà*.

Temàtica: Assaig

*Actualment aquesta edició està esgotada.