This is an uprising: How Nonviolent Revolt Is Shaping the Twenty-First  Century  (Això és una insurrecció: Com es forma la revolta no-violenta del segle XXI) de Mark Engler i Paul Engler, és la sisena “Pista per la República” recomanada per l’escriptora Liz Castro. Properament tindrà la seva versió catalana.

 

En aquest llibre, publicat l’any 2016 pels germans Engler, s’exploren diverses vies per combinar dinàmiques de moviments socials i resistència civil.

Els germans Engler defineixen metafòricament la resistència civil com a remolins i en determinen 3 pilars fonamentals:

  1. La no-violència:  destaquen que en societats com les nostres, les accions amb un caràcter violent causen rebuig i generen una fàcil justificació de la repressió.
  2. El sacrifici: és a dir, exposar-nos, posar el nostre cos en línia de batalla, mostrar la nostra cara, però també fer visible el nostre esforç. Aquest tipus de sacrifici -de temps, d’energia, d’exposar-nos a riscos- pot produir empatia. La societats es pregunten, “què els porta a fer això? què els motiva?” És una bona manera d’encetar el debat. Pel que fa a aquest punt també destaquen clarament que no hi ha d’haver herois o heroïnes, sinó que ha de ser el conjunt de la societat. Sense oblidar que el sacrifici va lligat a les emocions, és a dir, a la nostra indignació, rebel·lió, esperança i il·lusió.
  3. Una estratègia d’intensificació: la clau es basa en augmentar la pressió, en collar l’economia, o dur accions directes com bloquejos a passos estratègics com ara ponts, refineries, etc. Aquestes accions tenen la finalitat de produir conseqüències, com per exemple, fer caure un règim o neutralitzar-lo i, si més no, fer més difícil la situació actual de la política.

 

La resistència civil: dosificar i planificar els remolins

Els remolins són poc duradors i, a més, sovint, és difícil controlar quina direcció prenen. Això suposa riscos. El remolí polaritza, intensifica el conflicte i se’ns pot escapar de les mans. Les estratègies de la resistència civil són una manera de combinar l’organizing, pas a pas, amb la força del remolí, però de manera dosificada i planificada….

 

FITXA DEL LLIBRE:

This is an uprising: How Nonviolent Revolt Is Shaping the Twenty-First  Century

Autors: Mark Engler i Paul Engler (Autors), Bill McKibben (introd.)

Original en anglès. Properament traducció al català

Matèries: Democràcia, revolució social, moviments socials, resistència civil

ISBN: 1568587333

Data de Publicació: 2016

Pàgines: 384 | Preu: Des de 16€

Editorial: Nation Books

Web: Enllaç al llibre

També disponible a Amazon