Després de sospesar si ens recomanava un llibre per aprendre a sumar i restar, finalment es va decantar pel llibre La democràcia a Amèrica, obra escrita pel polític i jurista francès Alexis de Tocqueville

 

Es va publicar el 1835 i narra la seva estada als Estats Units poc temps després de la seva creació. El llibre contraposa les dues experiències revolucionàries del segle XVIII, l’americana i la francesa. És una anàlisi en la qual l’autor exposa els mèrits i bondats del règim americà. Afirma que la Revolució Francesa fracassa en el seu intent d’establir el principi de llibertat, fet que l’americana sí aconsegueix.

Tota l’obra de Tocqueville (1805-1859) és una reflexió sobre la llibertat o la seva absència, el despotisme. Tant en La democràcia a Amèrica (1835 i 1840), com en L’Antic Règim i la Revolució (1856), explora com aconseguir que el règim democràtic posterior a 1789 sigui tan igualitari com lliure.

Ningú com Tocqueville ha defensat la llibertat i ha anunciat els perills que pot suposar construir una democràcia basada exclusivament en la igualtat, l’individualisme i el benestar material. La democràcia a Amèrica ha passat de ser «el millor llibre mai escrit sobre els Estats Units» a ser considerat per a molts «el millor llibre sobre la democràcia».

A mitjans del segle XIX, durant una visita als Estats Units, va assenyalar que “les petites nacions sempre han estat el bressol de la llibertat política; i el fet que moltes d’elles hagin perdut la seva llibertat en convertir-se en més grans, indica que la seva llibertat era més una conseqüència de la seva mida que del caràcter de la gent”.

 

FITXA DEL LLIBRE:

La democràcia a Amèrica 

Autor: Alexis de Tocqueville

Original en francès. Edicions en anglès, català i castellà.

Matèries: Democràcia, llibertat, igualtat de condicions.

~

Edició en català:

Traducció de Jaume Ortolà

ISBN: 978–84–938315–2–3

Data de Publicació: 2011

Pàgines: 787 | Preu: 25 €

Editorial: Riurau Editors

Web: Enllaç al llibre