FITXA DE LA PISTA:

Bestiari de Josep Carner. Obra musical de Joan Díaz

Producció: Música i producció de Joan Díaz amb coproducció musical de Quim ‘Kato’ Puigtió.

Varis instrumentistes i col·laboradors.

Matèries: poesia, interpretació, composició musical

Discogràfica: Seed Music

Data de Publicació: Novembre de 2018

 

 

Pista X la República núm. II – Bestiari de Josep Carner, del llibre a la partitura.

 

 

Lluís Puig:  Per portar la contrària m’agradaria proposar-vos una obra que no serà llibre sinó un treball que he pogut escoltar en primícia i d’amagat.

 

És un treball pedagògic musical, un enregistrament d’àudio que és de descàrrega lliure per a les escoles perquè té les partitures sense les veus dels cantants per tal que ho puguin cantar els nens, del Bestiari de Josep Carner, que va ser un gran poeta de la nostra literatura i, com deveu saber, poc abans de morir va poder tornar a Barcelona on ja no hi tenia la vida, va retornar a Brussel·les per continuar el seu exili i va morir el 1970. El Bestiari és de 1964, un clàssic. A Catalunya tothom ha conegut més el de Pere Quart. Dels animals que Josep Carner fa poesia, hi ha un músic que ha fet composicions, grans cantants i posen veu i amb tot tipus d’instruments musicals, des de tenores, gralles, flabiols, violins arpes… tot el ventall de sons per tal que se’n pugui fer un treballa pedagògic important. Saber que havia estat escrit des de l’exili, des de Brusel·les, és una recomanació que us vull fer: Bestiari d’en Carner, obra musical de Joan Díaz i, si no m’equivoco, el publicarà la discogràfica Seed Music.

 

És una obra que no explica tant la República sinó que escoltem música contemporània utilitzant tot tipus de veus i instruments sobre una obra poètica de Josep Carner que és un personatge que no podem oblidar a la cultura catalana.

 

Aquí a Brussel·les, com a conseller de cultura exiliat, és a dir, el meu predecessor, va ser en Bonaventura Gassol, més conegut com a Ventura Gassol, qui amb Francesc Macià l’any 1930 funden el Casal Català a Brusel·les. Des d’aquest any fins ara no hi havia hagut cap altre conseller de cultura exiliat a Brussel·les. Per tant, us avanço que estic col·laborant amb el Casal Català perquè el 2020 vol publicar un llibre sobre la seva història dels seus noranta anys d’existència. Hi ha documentació a Catalunya, a Brussel·les, a França… estem en fase de recerca. De Ventura Gassol a Lluís Puig, noranta anys per tornar a repetir la història.