FITXA DEL LLIBRE:

Pista X la República nº I ~ Democracia Económica

Democracia Económica. Hacia una alternativa al capitalismo

Coord: Antoni Comín, Luca Gervasoni Vila

Matèries: Economia solidària, Participació democràtica, Política i Economia

COLECCIÓ: Antrazyt, 327

ISBN: 978-84-9888-212-4

Data de Publicació: 2009

Pàgines: 544 | Preu: 28 €

Editorial: Icaria Editorial

Web: Enllaç al llibre

És possible un socialisme que aprèn de la història, capaç de donar un pas més enllà de l’actual sistema de mercat, en la direcció d’una més gran socialització del capital i d’una més gran democràcia?

Democracia Económica (2009) és un llibre coral, coordinat pel mateix Toni Comín, en el qual s’hi desgranen els principis d’aquesta i s’hi apunten nous camins per democratitzar l’economia.

 

TONI COMÍN:

Com que m’havia dedicat a la vessant més intel·lectual de com reinventar, refundar l’esquerra, ja us deia que creia que és bàsic que la socialdemocràcia recuperi un poder polític potent capaç de controlar els mercats, però hi ha l’altre gran camí que és el debat de la democràcia econòmica, com som capaços de construir estratègies econòmiques postcapitalistes dins una economia de mercat. Té a veure amb la democràcia empresarial que ja no s’ha de construir a través del sindicat sinó d’una manera més micro, empoderant un treballador que sigui amo d’ell mateix. Té a veure amb la banca ètica, el consum més estratègic i responsable… Penso que són les llavors d’un model de mercat cada vegada menys capitalista. Sempre havia pensat que Catalunya, per moltes raons, era un molt bon laboratori per treballar-ho. Si teniu el llibre d’en Puigdemont, que està molt en el tema de la renovació de la democràcia, on imagina la República com un laboratori on reinventar el sistema polític, jo tenia pensat i escrit que Catalunya seria un bon lloc on reinventar el sistema econòmic. Al final, segurament totes dues coses van força de la mà una de l’altra. S’hauria de poder fer una mena d’assaig, de prova i error, que no necessàriament hauria de ser només a Catalunya, un paradigma econòmic alternatiu, una república independent… podria ser un laboratori on reinventar tot això i acabaria sent un país de referència per a tota l’esquerra europea perquè seria aquell país referent de com avançar en la democràcia econòmica. Enfortir el teixit d’economia social.

 

No sé si això és una pista per a la República però sí que la República és una pista per això. Un professor de la UB, ja jubilat, en Toni Domènech, té la teoria que li costa trobar molt a l’obra de Marx una explicació detallada de com funciona el sistema socialista. Es va dedicar a analitzar el capitalisme però va explicar poc com havia de funcionar l’alternativa. Diu que en els pocs moment en què ho defineix, pensa que qui més s’hi ha acostat, ha estat Catalunya, al segle XX, quan fa el Decret de Col·lectivitzacions durant la guerra. Es comença a estructurar el sistema productiu i l’aprofitament del capital d’una manera molt igual a la del pensament de Marx. Seríem els que hem estat més a prop de la utopia socialista ben entesa. Després Tito, quan unifica Iugoslàvia i fa un sistema de socialisme de mercat, estava inspirat en el català perquè havia estat aquí com a brigadista internacional. És per dir que aquí hi ha una certa tradició en reimaginar l’empresa. Puigdemont diu que la República ha de ser una cooperativa política, una gran cooperativa de ciutadans que tots tenen el seu títol de propietat. A la República les empreses han de ser cooperatives. Reinventar el concepte per al segle XXI, passa per ser amo de la pròpia vida com a treballador.”